Переклад військової термінології в англомовних онлайн-новинах під час висвітлення війни в Україні - Малімон, Леся Костянтинівна; Щербан, К. О. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Російсько-українська війна, розпочата у 2014 році і посилена з 24 лютого 2022 року, значно вплинула на роз виток військово-технічної термінології. Загострення стосунків між Україною і росією, а також міжнародна реак ція, стимулюють активний розвиток нових термінів у цій сфері. Співпраця України з міжнародними організаціям країнами-партнерами, такими як НАТО, також сприяє формуванню нової термінології та удосконаленню існую чої. При перекладі військово-технічної термінології на тлі її активного розвитку відбуваються процеси адаптації та творення нових мовних форм. З появою нових зразків зброї, техніки та концепцій у військовій сфері, перекладачі стикаються з потребою створення або адаптації термінів, які відображатимуть сучасні реалії. При перекладі цієї термінології перекладачі повинні адаптувати її до мовного середовища, де вона буде використовуватися, забезпе чуючи зрозумілість та відповідність мовному контексту.Статтю присвячено дослідженню військової термінології та специфіки її перекладу в англомовних онлайн-нови нах під час висвітлення війни в Україні. Стаття пропонує комплексне дослідження військової лексики та терміноло гії, яке охоплює теоретичне обґрунтування понять та підходів до їх класифікації. Основна увага приділяється пере кладознавчим основам теорії перекладу військових термінів, зокрема, їх специфічним особливостям у контексті висвітлення подій. Стаття також здійснює аналіз особливостей перекладу термінології, розглядаючи використання методів перекладу, а саме використання лексичних еквівалентів, та, у разі їх відсутності, різноманітних перекла дацьких трансформацій, таких як калькування, транскодування, компресії, декомпресії, пермутації, конкретизації та генералізації значення, а також переклад відповідним скороченням та переклад відповідною повною формою слова або словосполучення для відтворення абревіатур та акронімів.
Keywords: військова термінологія; війна в Україні; онлайн-новини; військовий переклад; тематичні групи військової лексики; 81'25