Історико-культурна спадщина Волині в описах польського дослідника Тадеуша Стецького - Гаврилюк, Світлана Віталіївна; Havryliuk, Svitlana V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті аналізується діяльність польського дослідника Тадеуша Стецького (1838–1888) з вивчення та опису пам’яток історії й культури Волині. Наголошується, що, будучи уродженцем цього краю, дослідник усвідомлював роль і значимість Волині у суспільно-культурному житті Правобережної України. Підкреслюється, що він крізь призму описів родинних маєтків, замків, костелів, католицьких каплиць, інших польських пам’яток на Волині намагався показати їх значення, висвітлити історію спорудження, життя особистостей, пов’язаних із Волинню. Водночас дослідник не обминув увагою старожитностей, що належали корінному населенню Волині – українцям. The article deals with the scientific work of the Polish researcher Tadeush Stetsky (1838–1888) devoted to the investigations and descriptions of the historical and cultural artifacts and buildings of Volyn. It is pointed out that the researcher being born in this region realised the role and importance of Volyn in the cultural and social life of Ukraine. It is underlined that he tried to show the value and importance of the family estates, castles, cathedrals, Catholic chapels, the history of their creation, and to present the important persons connected with Volyn. At the same time the reasearcher paid a special attention to the studies of the old ethnic utensils which belonged to the local inhabitants of Volyn − to the Ukrainians.
Historical and Cultural Heritage of Volyn in the Studies of the Polish researcher Tadeush Stetsky
Keywords: історико-культурна спадщина; Тадеуш Стецький; historical and cultural heritage; Tadeush Stetsky; Волинь; пам’яткознавчі дослідження; Volyn; artifacts studies