Комунікативні стратегії агітаційних промов Дональда Трампа і Джо Байдена: порівняльний аспект - Кожан, Валерія Святославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню комунікативних стратегій агітаційних промов Дональда Трампа і Джо Байдена з метою порівняльного аспекту. У роботі здійснено аналіз специфічних мовних і риторичних прийомів, які використовуються кандидатами під час агітаційних кампаній, зокрема в їхніх промовах, які спрямовані на переконання виборців у своїй правоті та здатності вирішувати ключові проблеми країни. Особливу увагу приділено типам комунікативних стратегій, таким як емоційний апелятив, створення образу «супротивника», апеляція до національних цінностей, а також побудові довіри та збереженню впевненості в політичних меседжах. Визначено, що стратегії Трампа характеризуються вираженою поляризацією суспільства, спрямованістю на демонстрацію сильного лідерства та акцентом на націоналізмі, що активно підтримує «порядок» і «безпеку». Водночас Байден використовує більш інклюзивну стратегію, зокрема прагне об’єднати суспільство, акцентуючи увагу на соціальних проблемах та інклюзивності. З’ясовано, що риторика Байдена є менш агресивною і спрямована на довіру, а Трамп, навпаки, використовує більш агресивний, прямолінійний стиль, що активно підтримує емоційний резонанс серед своїх прихильників. Дослідження вказує на різницю в політичних та комунікативних стратегіях двох кандидатів, визначаючи, як ці стратегії сприяють залученню електорату та формуванню їхнього іміджу в контексті політичної кампанії.
Keywords: агітаційна промова; Дональд Трамп; Джо Байден; комунікативна стратегія; комунікативна тактика; риторика