Гіперо-гіпонімічні відношення в системі економічних термінів - Потапчук, Ольга; Potapchuk, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено одному з виявів системних відношень економічної терміносистеми – гіперо-гіпонімічним відношенням. Проаналізовано мікрополя аналітичних економічних термінів із домінантами: власність, валюта, вексель, бюджет, кредит, ринок, що дало змогу продемонструвати розгалуженість родо-видових відношень. Установлено, що розгортання гіперо-гіпонімічної структури проходить і по вертикалі, і по горизонталі. Відношення між членами вертикального ряду – це відношення підпорядкування, а відношення між членами горизонтального ряду семантично рівноправні. Виокремлено гіперо-гіпонімічні групи з паралельними та послідовними структурами. The article is dedicated to one of the displays of system relations of economic terminological system – hyper-hyponimy. Microfields of analitical economic terms have been analyzed with the following dominants: property, currency, bill, budget, credit, market, that has given an opportunity to demonstrate the branching of genus-species relations. I t was found that the deployment of hyper-hyponimical structure passes both vertically and horizontally. Relations between the parts of the vertical line are the relations of submission, and relations between the parts of the horizontal line are semantically equal. Hyper- hyponimical groups with parallel and consistent structures have been distinguished.
Hyper-hyponimical Relations in the System of Economic Terms
Keywords: економічний термін; економічна терміносистема; гіперо-гіпонімічні відношення; мікрополе; economic term; economic terminological system; hyper-hyponimical relations; microfield