Динаміка та ієрархія сфер соціальної життєдіяльності (на прикладі м. Луцька) - Штик, Олеся Іванівна; Штык, Олеся Ивановна; Shtyk, Olesia I. (My University, 2016)
Для оцінки забезпеченості сфер соціального життя лучан, згідно з емпіричними даними соціологічних досліджень (Луцьк, 2009, 2014, 2015, 2016) за методикою Є. Головахи й Н. Паніної (ІІСС-44), виокремлено три ключові сфери соціальної життєдіяльності: соціальні відносини (1,69/1,63/1,54 індекс достатності благ у 2014, 2015 та 2016 рр.), соціально-політична (1,74/1,57/1,60) і соціальна безпека (1,76/1,65/1,68). Лучани відчувають значний дефіцит соціальних благ із зазначених сфер; цей дефіцит став статистично відчутним щонайменше від 2014 р. Отже, у процесі реформування потрібно звернути увагу на ті блага, яких значною мірою не вистачає (стабільність у державі (73,5 % / 82,4 % / 76,1 %), компетентні державні керманичі (67,4 % / 75,4 % / 73,2 %), державний захист від зниження рівня життя (66,9 % / 77,7 % / 71,8 %), впевненість у покращенні ситуації (54,5 % / 61,4 % / 73,6 %) та відсутність міжнаціональних конфліктів (71,3 % / 70,4 % / 71,6 %), варті підтримки політичні ідеали (56,2 % / 66,2 % / 63,0 %), дотримання прав людини (60,1 % / 67,5 % / 59,0 %)) та ін. Для оценки обеспеченности сфер социальной жизни лучан использовали методику измерения социального самочувствия Е. Головахи и Н. Паниной (ИИСС-44), в которой все социальные блага сгруппированы по 11 сферам социальной жизнедеятельности. Согласно эмпирическим данным (Луцк. 2009, 2014, 2015, 2016), удалось выделить три ключевые сферы социальной жизнедеятельности: социальные отношения (1,69 / 1,63 / 1,54, индекс достаточности благ в 2014, 2015 та 2016 гг. соответственно), социально-политическая (1,74 / 1,57 / 1,60) и социальная безопасность (1,76 / 1,65 / 1,68). Лучане чувствуют значительный дефицит социальных благ по указанным сферам, и он стал статистически заметным, начиная с 2014 г. Modern political, socio-economic crisis and military situation in Ukraine, actualizes the problem of reforming the social life segments, which are currently in critical condition and require urgent intervention. For evaluation spheres of the social life we used data of sociological research conducted in Lutsk (2009, 2014, 2015 and 2016) using the methodology of the Integral Index of Social Well-being N. Panina, E. Golovakha (IISS-44), in which all social welfares grouped in 11 spheres of social vital activity. According to empirical data failed to identify three key spheres of social vital activity: social relations (1,69 / 1,63 / 1,54 Index Sufficiency of welfares in 2014, 2015 and 2016 respectively), socio-political (1,74 / 1,57 / 1,60) and social security spheres (1,76 / 1,65 / 1,68). The Lutsk habitants feel significant lack of social welfares of these spheres, and this became statistically noticeable at least from 2014. Therefore, introducing reforms attention should be payed to the social welfare that are lacking most: stability in the country (73,5 % / 82,4 % / 76,1 %, respectively 2014 / 2015 / 2016), the competent national leaders (67,4 % / 75,4 % / 73,2 %), state protection from reduction of life (66,9 % / 77,7 % / 71,8 %), confidence in improving of the situation (54,5 % / 61,4 % / 73,6 %) and absence of international conflicts (71,3 % / 70,4 % / 71,6 %) worth of supporting political ideals (56,2 % / 66,2 % / 63,0 %) observance of acting laws human rights (60,1 % / 67,5 % / 59,0 %) and others.
Dynamics and the Hierarchy of Spheres of Social Vital Activity (on the example of Lutsk)
Keywords: соціальне самопочуття; соціальні блага; індекс достатності благ; м. Луцьк; социальное самочувствие; социальные блага; индекс достаточности благ; г. Луцк; social well-being; social welfares; Index Sufficiency of welfares; the city of Lutsk