ДОМІНАНТНІ ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ГОТОВНОСТІ ДО ЗМІН СЕРЕД МАЙБУТНІХ УКРАЇНСЬКИХ ПРАВООХОРОНЦІВ - Стояцька, Ганна (My University, 2021)
Мета. Стаття презентує пошук концептуальних динамічних чинників, які визначають і спричиняють конфігурацію психологічної готовності до сприйняття змін серед нового покоління українських поліцейських. У статті представлено результати продовження дослідження психологічної готовності до змін серед майбутніх українських правоохоронців. Методи. На цьому етапі дослідження було проведено регресійний аналіз показників за 8 методиками дослідження. Метод побудови моделі множинної лінійної регресії – метод найменших квадратів. Результати. Основні результати дослідження – це здійснення покрокового регресійного аналізу 13 психологічних показників, які можуть визначати таку психологічну властивість як готовність до змін. Аналіз підтвердив концептуальну гіпотезу про наявність ієрархічно зумовлених ступенів причинно-наслідкового зв’язку між готовністю до змін та різними сторонами професійної мотивації, відкритості до нового досвіду, мотивації до успіху, соціальної адаптивності. Коефіцієнт детермінації (R2) отриманої оптимальної регресійної моделі становить 65,54%. Це означає, що саме на такий відсоток готовність до змін визначається психологічними показниками, обраними для дослідження. Було проаналізовано коефіцієнти регресії та підраховано коефіцієнти еластичності отриманої моделі. Домінантними чинниками у формуванні готовності до сприйняття змін серед майбутніх поліцейських визначено такі показники як: зовнішня позитивна мотивація, внутрішня мотивація та відкритість до нового досвіду. Найменш значущі чинники, котрі зумовлюють готовність до змін у цьому соціальному середовищі – це толерантність до двозначності, рівень психологічного благополуччя та мислення зростання. Висновки. Загалом майбутніх правоохоронців можна вважати цілком сприятливим соціальним середовищем для вивчення феномену готовності до змін. Мотиваційний комплекс та спрямованість на набуття нового досвіду визнані ключовими психологічними чинниками формування готовності до змін для цієї професійної групи.

Purpose. Search for conceptual dynamic conditions determining and causing the psychological readiness configuration to perceive change among the new generation of Ukrainian police officers is done in this paper. The article presents the results of the study dedicated to the issues of psychological readiness for change among future Ukrainian law enforcement officers. The beginning of this study as well as the factor analysis results are offered in the previous publication. Methods. Measure regression analysis was performed according to 8 research methods at this stage of the study. The method of constructing a multiple linear regression model is the method of the least squares. Criteria used are the following: F-criterion for establishing a linear connection to test the null hypothesis, t - regression coefficients’ check criterion, Ramsey test for statistical significance of the multiple linear regression model and the correctness of its functional dependence verification, Chow test for structural stability model’s presence or absence. Results. The main results of the study include the implementation of step-by-step regression analysis of 13 psychological indicators determining such a psychological property as readiness for change. The analysis confirmed the conceptual hypothesis of the existence of hierarchically determined degrees of causality between the willingness to change and various aspects of professional motivation, openness to new experiences, motivation for success, and social adaptability. The coefficient of determination (R2) of the optimal regression’s model obtained was 65.54%. This means that it is this percentage of readiness for change that is determined by the psychological indicators selected for the study. The regression coefficients were analyzed and the obtained model elasticity coefficients were calculated. The dominant factors in the formation of readiness to accept change among future police officers are such marks as external positive motivation, internal motivation and openness to new experiences. Tolerance to ambiguity, psychological well-being level and growth mindset are defined as the least significant factors determining readiness for changes in this social environment. Conclusions. In general, future law enforcement officers can be considered a very favorable social environment for the readiness for change phenomenon studying. The motivational complex and the new experience gaining trend are recognized as the key psychological factors in formation of readiness for change for this professional group.
Dominant Psychological Factors of Readiness For Change Among Future Ukrainian Law Enforcement Officers
Keywords: внутрішня мотивація; зовнішня позитивні мотивація; відкритість до нового досвіду; регресійний аналіз; управління змінами; прихильність до змін; індивідуальна готовність до змін; організаційні зміни; 159.9.072.43