Вираження роду давньоанглійського іменника в словосполученнях із прикметником - Мойсей, Ліліана Тарасівна; Moisei, L. T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджується вираження роду давньоанглійського іменника у словосполученнях з одним або більше прикметниками. Згідно з проведеним аналізом установлено, що рід такого іменника виражається від¬мін¬ковими флексіями прикметника, прикметника й іменника, дериваційним суфіксом іменника або його се¬мантикою. Доведено, що прикметник може виражати рід іменника, розміщуючись у дистантній позиції від нього. Якщо іменників у словосполученні більше ніж один, то прикметникова флексія вербалізує рід останнього, який посідає правобічну позицію. The article deals with the Old English noun gender expression in word-combinations with one or more adjectives. The analysis showed that the noun gender is expressed by adjectives case flexions as well as adjective and noun flexions, derivational noun suffixes or noun semantics. It has been proved that the adjective can express gender of the noun being even in the distant position. If there is more than one noun in a word-combination, adjective flexion verbalizes the gender of the last noun which occupies the right-sided position.
Old English Noun Gender Expression in Word-Combinations With Adjective
Keywords: давньоанглійська мова; Old English; іменник; noun; рід; gender