Особливості моделювання реми в монопредикативних конструкціях - Костусяк, Наталія; Kostusyak, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті комплексно й системно проаналізовано рему як складник монопредикативних синтаксичних конструкцій; закцентовано на особливостях маркування зазначеної інформативно навантаженої одиниці та її співвідношенні з компонентами формально-синтаксичної та семантико-синтаксичної організації. З'ясовано, що виразники простої реми найчастіше корелюють із різними за структурою присудками та нечленованими реченнями. Периферію формального маркування розгляданої простої комунікативної одиниці становлять лексеми, співвідносні з підметами та детермінантами. Складну рему зазвичай екс- плікує присудок чи головний член односкладного речення та залежні від них компоненти, зокрема атрибутивні, детермінантні та прислівні поширювачі. До центру тяжіють самостійно вжиті другорядні члени речення в неповних, переважно еліптичних конструкціях. Ознакою периферійності позначені підмети, ускладнені означеннями, а також сполуки слів з опорними керованими членами речення, детермінантами місця й часу, означеннями. Своєрідне інформативне й акцентне навантаження притаманне вставленим конструкціям, що утворюють новий самостійний фрагмент висловлення – складну рему. Дослідження побудоване на матеріалі повісті Ю. Покальчука «Озерний вітер». In this article fully and system analyzed rema as a component of simple syntax constractions in the story of Pokalchuk “Lake wind”; accent on the features of marking informative labeling loaded unit and its ratio with components of the formal syntactic and semantic syntactic organization. It was found that simple rema often correlate with different structure predicates and now divide sentences. Periphery formal marking simple communicative unit are lexems, related with subject, definitions and determinants. Compicated rema usually marking predicate or main part monosyllabic sentences and their dependent components, including attribute, determinant and adverb spreader. Independently used secondary parts of sentence gravity to the center mostly inincomplete elliptical constructions. The characteristic of peripheral marked subjects, complicated with definitions and compound of the words strongholds with strong controlled the parts of sentence, place and time determinants, definitions. The peculiar accent and informative loading inherent insert constractions, forming a new piece of self-expression – a difficult rema.
Peculiarities of Simulation of Rema in Simple Constructions
Keywords: рема; актуальне членування; предикат; присудок; субстанційні синтаксеми; rema; actual segmentation; predicate; substantial syntaksems