Вікова психологія - Гошовська, Дарія Тарасівна; Hoshovska, Dariia T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Метою викладання навчальної дисципліни “Вікова психологія” є ознайомлення студентів з віковою мінливістю психіки людини упродовж онтогенезу (філо-, історіо-, соціогенезу), що допоможе їм глибше зрозуміти принципи, механізми, закономірності й особливості формування, екзистенції та розвитку людської особистості як біосоціального феномена. Зміст програми: 1. Вікова психологія як практична галузь знань 2. Історія становлення вікової психології 3. Особливості психологічного обстеження осіб різного віку 4. Онтогенез психіки людини: основні поняття 5. Вікова періодизація життєвого шляху людини 6. Психофізіологічний розвиток дитини у пренатальному періоді та в періоді новонародженого 7. Психологія немовляти 8. Психологія раннього дитинства 9. Психологія дошкільника (пізнього дитинства) (3-6) 10. Психологія молодшого школяра 11. Психологія підлітка (10–15 років) 12. Психологія старшокласника ( юнацтва) 13. Психологія ранньої дорослості (21–40 років) 14. Психологія середньої дорослості (40–60 років) 15. Психологія пізньої дорослості (понад 60 років)
Keywords: вікова періодизація; онто- і фітогенез; соціальна ситуація розвитку; провідний вид дільності; психічні новоутворення вікового періоду; вікові кризи