ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КОМПОНЕНТІВ СИНДРОМУ «ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ» З ОСОБЛИВОСТЯМИ СІМЕЙНОГО СТАТУСУ У ПЕДАГОГІВ - Фесун, Галина; Нечитайло, Тетяна; Канівець, Тетяна (My University, 2019)
У статті представлено результати теоретико-емпіричного дослідження синдрому «професійного вигорання». Теоретичне обґрунтування проблеми стосується питань визначення особливостей виникнення, розвитку та протікання синдрому «професійного вигорання» у педагогічній діяльності. Зазначено, що інтенсифікація життя, соціально-політичні та соціально-економічні зміни, які відбуваються в Україні сьогодні, висувають до працівників освітніх організацій нові, більш складні вимоги, що, безумовно, впливають на психологічний стан працівників, обумовлюють виникнення емоційного напруження, розвиток значної кількості професійних стресів. Суттєвим фактором стресу є психологічні та фізичні перевантаження педагогів, які сприяють виникненню так званого «синдрому професійного вигорання» – виснаження моральних і фізичних сил, що неминуче позначається як на ефективності професійної діяльності, психологічному самопочутті, так і на стосунках у сім’ї. Професія педагога, одна з тих видів професій людина-людина, серед яких синдром «професійного вигорання» є найбільш поширеним. Тому дуже важливим є вивчення особливостей його виникнення, розвитку та протікання саме у педагогічній діяльності. Ми обрали моделі, які, на нашу думку, найбільш повно розкривають сутність синдрому «професійного вигорання». Наше дослідження базувалось на моделі синдрому «професійного вигорання» таких вчених, як К. Маслач, С. Джексон., В. Бойко. Вчені розглядають синдром «професійного вигорання» як трьохкомпонентну систему, що включає емоційне виснаження, деперсоналізацію та редукцію власних особистісних досягнень. Використання даних моделей при проведенні емпіричного дослідження дало змогу глибоко та всебічно вивчити прояви синдрому «професійного вигорання» у вчителів. Особливо цікавим для нас було з’ясувати чи існує взаємозв’язок між компонентами синдрому «професійного вигорання» та сімейним статусом педагогічних працівників. То ж наше дослідження було спрямоване на визначення ступеню розвитку та особливостей прояву синдрому «професійного вигорання» у вчителів.

The article represents the results of theoretical and empirical study of "professional burnout" syndrome. The theoretical grounding of the problem concerns the issues of determining the peculiarities of the emergence, development and course of the "professional burnout" syndrome in pedagogical activity. It is noted, that intensification of life, socio-political and socio-economic changes that taking place in Ukraine today, place new, more complex requirements on employees of educational organizations, which, of course, affect the psychological state of workers, cause emotional stress, development of a significant amount of professional stress. Profession teacher is one of those kind of occupations, a human-human, among whom the syndrome of "professional burnout" is the most common. Therefore, it is very important to study the peculiarities of its occurrence, development and course in pedagogical activity. We have chosen models that, in our opinion, most fully reveal the essence of the syndrome of "professional burnout". Our research was based on the model of "professional burnout" syndrome by cholars as K. Maslach and S. Jackson, V. Boyko. The use of these models during an empirical study made it possible to study profoundly and comprehensively the manifestations of the syndrome of "professional burnout" of teachers. Particularly interesting for us was to find out whether there is a relationship between the components of the "professional burnout" syndrome and the marital status of teachers. Our study was aiming to determine the degree of development and features of the manifestation of the "professional burnout" syndrome of teachers.
INTERCONNECTION BETWEEN THE COMPONENTS OF «PROFESSIONAL BURNOUT» SYNDROME AND THE FEATURES OF MARITAL STATUS OF TEACHERS
Keywords: стрес; стадії стресу; синдроми стресу; емоційне вигорання; професійне вигорання; 159.9.07.159.91.159.96