Вказівна частка ге ‘ось’ у західнополіських говірках - Громик, Юрій Васильович; Hromyk, Yu. V. (Університет Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Польща), 2002)
Проаналізовано виявлені у західнополіських говірках численні факти фіксації вказівної відзайменникової частки ге праслов’янського походження як лексично незалежної одиниці та структурного сегмента у складі інших лексем; простежено закономірності сполучуваності цієї частки із коренями колишніх займенників та з іншими частками; зроблено етимологічний та лінгвогеографічний опис похідних утворень із часткою ге; з’ясовано семантичну структуру цих лексем. Встановлено, що факти фіксації вказівної частки ге локалізуються на території північно-східної та північно-західної окраїнних діалектних зон західнополіського говору. Numerous facts of fixation of pronominal particle ге, that has parent Slav origin, as a lixically independent unit, that were fixed in the west-polissjan dialects and structural segment in structure of other words are analysed in the article; regularity of connection of that particle with root of former pronoun and with other particles is retraced; etymological and linguistically-geographical description of productive units with particle ге is represented; semantical structure of that words is acertained. We determined, that the facts of fixation of demonstrative particle ге are localized on the territory of north-western and north-eastern dialect zones of west-polissjan dialects.
Demonstrative particle ге ‘here, this’ in west-polissjan dialects
Keywords: вказівна частка; demonstrative particle; прислівник; adverb; займенник; pronoun; ареал; area; семантичний розвиток; semantical development