Поняття цивільно-правового порядку - Спєсівцев, Денис Сергійович (Молодий вчений, 2022)
Стаття присвячена визначенню природи цивільно-правового порядку і його місця у загальній конструкції правового порядку держави і суспільства. Розглядаються поняття і ознаки правового порядку і його співвідношення із законопорядком. Визначаються види правового порядку. Обґрунтовується, що на першому рівні класифікації відбувається поділ правопорядку на міжнародний і національний, на другому – поділ міжнародного і національного правопорядків на публічний і приватний. Подальша диференціація вже має галузевий характер і дозволяє диференціювати приватний правопорядок на цивільно-правовий, сімейно-правовий, трудовий тощо. Визначається, що у контексті позитивістського підходу до визначення об’єктивного цивільного права термін «правопорядок» може вживатись і для позначення стану урегульованості цивільних відносин, який позначається терміном «законопорядок». Розмежовуються широке і вузьке розуміння цивільно-правового порядку.
Keywords: Цивільне право; правовий порядок; цивільно-правовий порядок; приватноправовий порядок; міжнародний правопорядок; законопорядок; 347.1:340.114