Формування та реалізація кадрової політики в умовах суспільно-політичних змін в Україні - Рижков, Максим Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі розглядаються дослідження теоретичних та практичних аспектів формування й реалізації кадрової політики в умовах суспільно-політичних змін в Україні. Зокрема обґрунтовано актуальність проблематики, зумовлену трансформаціями ринку праці, впливом війни на трудові ресурси, зміною моделей зайнятості та зростанням вимог до гнучкості управлінських рішень. Метою дослідження було комплексне вивчення сучасних підходів до формування кадрової політики підприємств, аналіз особливостей її реалізації в умовах нестабільності та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності системи управління персоналом. Об’єктом дослідження є кадрова політика в Україні, а предметом — механізми та інструменти формування і реалізації кадрової політики в умовах суспільно-політичних змін в Україні. У роботі застосовано методи системного та порівняльного аналізу, структурно-логічного узагальнення, експертної оцінки, анкетування, елементів HR-аналітики. Теоретичну базу становлять наукові праці з менеджменту персоналу, антикризового управління та стратегічного менеджменту, а також нормативно-правові акти України, що регулюють сферу праці. На основі проведеного дослідження визначено ключові тенденції впливу суспільно-політичних змін на кадрову політику українських підприємств, з’ясовано її стратегічні пріоритети й проблемні аспекти. Проаналізовано особливості трансформації HR-процесів та окреслено роль антикризових механізмів у забезпеченні кадрової стійкості. Розроблено практичні рекомендації щодо адаптації кадрової політики в умовах невизначеності, підвищення гнучкості управління персоналом, розвитку компетенцій працівників та удосконалення внутрішніх комунікацій. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування запропонованих підходів для оптимізації кадрової політики підприємств різних галузей, підвищення їх стійкості до зовнішніх ризиків і забезпечення довгострокового розвитку в умовах суспільно-політичних трансформацій
Keywords: кадрова політика; управління персоналом; HR-стратегія; антикризове управління; ринок праці; суспільно-політичні зміни; адаптивність; кадровий аудит; мотивація персоналу; кадрові ризики; організаційна стійкість; компетентнісний підхід; внутрішні комунікації; кадровий резерв; трансформація HR-процесів