Юрій Косач між минулим і сучасним. Історична проза письменника 1930-х років - Романов, Сергій Миколайович; Romanov, Serhii M. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
На тлі громадсько-політичного й культурного життя Західної України та еміграції доби міжвоєння показано процес формування і розвитку мистецької особистості Юрія Косача. Крізь призму авторської концепції історичної прози і в контексті українського літературного про-цесу художні твори письменника розглядаються на трьох визначальних рівнях: ідейно-тематичному, персонажному та поетикальному (жанр, сюжет, композиція). Для літературознавців, викладачів, учителів-словесників, усіх, хто цікавиться творчістю Юрія Косача.