Підходи до вивчення складного речення - Ричагівська, Юлія; Rychagivska, Yuliіa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано аспекти вивчення складного речення, які вітчизняна лінгвістика сформувала ще в другій половині ХХ ст. Наголошено на актуальності цих напрямів на сучасному етапі, окреслено новітні тенденції аналізу одиниць мови й мовлення, пов’язані з прагненням осмислити мовні явища з позицій антропоцентризму. Комплексний підхід, який ураховує структурні, семантичні, стилістичні, комунікативні параметри синтаксичних одиниць і дає змогу розширити об’єкт дослідження за рахунок напрямів, що виникли в межах психолінгвістичної парадигми, автор визначила як основний для вивчення складного речення.The article analyses complex sentence study aspects formed in the national linguistics in the second part of of the ХХ century. The attention is drawn to the fact that those tendencies are still relevant despite the growing spread of the newest trends in language and speech units study that are connected with the anthropocentric paradigm in the modern science. Comprehensive approach which takes into account structural, semantic, stylistic and communicative parameters and allows to expand syntax trends by psycholinguistic analysis of syntactic units is considered to be the leading one in complex sentence study.
Approaches to Complex Sentence Study.
Keywords: складне речення; функціональні аспекти синтаксису; стилістичний аналіз; текст; антропоцентризм; суб’єкт мовленнєвої діяльності; complex sentence; functional aspects of syntax; stylistic analysis; text; anthropocentrism; subject of speech activity