Мейотична мутація томату що контролює вихід із мейозу - Лісовська, Тетяна Павлівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Коцун, Лариса Олександрівна; Войтюк, Василь Петрович; Lisovska, T. P.; Kuzmishyna, I. I.; Kotsun, L. A.; Vojtyuk, V. P. (Національна академія наук України ; Національна академія аграрних наук України ; Національна академія медичних наук України ; Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова, 2013)
У даній роботі представлені результати цитологічного і генетичного аналізу новоuj мейотичного мутанта томату (Lycopersicon esculentum Mill.). Цитологічний аналіз виявив нормальний хід мейозу до анафази II, після чого спостерігали додатковий другий розподіл мейозу без S - фази. Мейотична мутація томату amd (additional meiotic division) має моногенний рецесивний характер успадкування. Мутантні рослини проявляють повну чоловічу стерильність, але нормальну жіночу фертильність. Висновки. Мейотична мутація томату amd контролює завершення мейозу. This paper presents the results of cytological and genetic analysis of new meiotic mutant of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Methods. Studies on meiosis in microsporogenesis were made in iron-acetocarmine smears of anther fixed in acetic alcohol (3:1). Results. Cytological analysis revealed the normal course of meiosis until anaphase II, after which there is an additional second division of meiosis without S - phase. Meiotic mutation tomato amd (additional meiotic division) is monogenic recessive nature of inheritance. Mutant plants exhibit a complete male sterility but normal female fertility. Conclusions. Meiotic mutant of tomato amd controls the completion of meiosis.
Meiotic mutat томату controlling exit from meiosis
Keywords: Lycopersicon esculentum; мейоз; мейотичні мутанти; додатковий поділ мейозу; meiosis; meiotic mutants; additional meiotic division