Особливості популяційної організації домінантів трав’янистого ярусу лісових екосистем Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський» (на основі віталітетного аналізу) - Коваленко, Ігор; Kovalenko, Igor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Віталітетна структура популяції – це її важлива характеристика. Дослідженнями охоплено популяції п’яти видів рослин лісових екосистем Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський»: Aegopodium podagraria L., Asarum europaeum L., Carex pilosa Scop., Molinia caerulea (L.) Moench., Stellaria holostea L. По- рівняльний аналіз віталітетної структури популяцій клоноутворювальних рослин трав’янистого ярусу в лісових асо- ціаціях засвідчує, що їхні віталітетні спектри широко варіюють, а це вказує на чутливість віталітетної струк- тури популяцій до еколого-ценотичних умов й обумовлює високу інформативну цінність віталітетного аналізу. Одержані оцінки віталітетної структури популяцій досліджуваних видів, які є домінантами в лісових еко- системах Національного природного природного парку «Деснянсько-Старогутський», можуть бути вихідними показниками під час організації моніторингу в цьому національному парку та для порівняння стану популяцій до уведення режиму заповідності та після. Population studies include many ways with the help of which one can evaluate the status of populations. One of the most promising and generally accepted ways is vitality analysis. Vitality analysis is undertaken to assess the viability of plant species on the basis of morphogenetic characteristics with the subsequent setting up of the ratio in the number of individuals of different vitality in a population. The basis of vitality analysis is the idea that a production process, growth and morphological structure of species defined in quantitative assessments provide a summary evaluation of its vital state. The goal of our study is to make vitality analysis of populations of five species of dominant herbaceous tier that grow in National Natural Park «Desnyansko-Starogutsky»: Aegopodium podagraria L., Asarum europaeum L., Carex pilosa Scop., Molinia caerulea (L.) Moench., Stellaria holostea L. The resulting estimates of the vitality structure of populations of clone formative plants of subshrub layer of forests of the North-East of Ukraine can be considered quite reliable because they are based, in general, on the complete analysis of the morphological structure of 600 individuals of the species studied. The statistical reliability of the estimates of vitality structure of populations is primarily in the amplitude of 70–99 %, and only in some cases – below 70 %.
Features Population Structure of Dominant Herbaceous Tier in Forest Ecosystems of National Natural Park «Desnyansko-Starogutsky» (on the Basis of Vitality Analysis).
Keywords: лісові екосистеми; віталітетний аналіз; популяції; vitality structure; populations; forest ecosystems