Проведення рубок формування та оздоровлення лісів у соснових насадженнях Маневицького лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» та їх вплив на якісний склад деревостану - Ремінський, Володимир Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі наведено дані аналізу рубок формування та оздоровлення лісів у Маневицькосу лісництві за період 2019–2024 рр. Аналіз рубок формування та оздоровлення лісів у Маневицькому лісництві свідчить, що протягом досліджуваного періоду РФіОЛ охопили 1860,1 га. Найбільша площа рубок зафіксована у 2019 році, після чого в 2020 році спостерігалося зниження на 50,46%. У 2021–2022 роках площі рубок поступово зростали, але не досягли рівня 2019 року. У 2023 році відбулося зниження на 20,05% порівняно з 2022 роком, а в 2024 році показники майже повернулися до рівня 2022 року. Санітарні рубки були найпоширенішими, з максимальною площею 391,1 га у 2019 році та мінімумом 98,8 га у 2023 році. У 2024 році площа санітарних рубок зросла в 2,64 рази порівняно з попереднім роком. Переважали вибіркові санітарні рубки (1157,1 га), тоді як суцільні охопили лише 73,7 га. Найбільші площі займали прохідні рубки (467,3 га), прочищення (67,3 га) та освітлення (63,7 га). Рубки проріджування становили лише 22,9 га. Прохідні рубки мали стабільні показники вилучення деревини (~18 м³/га), тоді як площі рубок прочищення зросли з 4,6 га у 2019 році до 15,0 га у 2023 році, із середнім вилученням 7,65 м³/га. Рубки, пов'язані з веденням лісового господарства (наприклад, створення протипожежних розривів), проводилися нерегулярно. Найбільша площа таких заходів зафіксована у 2022 році (6,3 га). Загалом, діяльність Маневицького лісництва у сфері РФіОЛ протягом 2019–2024 років характеризується адаптацією до змінних умов та прагненням підтримувати здоров'я і продуктивність лісових екосистем.
Keywords: рубки догляду; рубки оздоровлення; прочищення; прорідження