Психологічні особливості розвитку творчого потенціалу в юнацькому віці засобами арт-терапії - Степанюк, Інна Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження розвиток творчого потенціалу в юнацькому віці засобами арттерапії. У першому розділі представлені основні теоретико-методологічні основи дослідження феномена творчий потенціал. Психологічні особливості розвитку творчого потенціалу в юнацькому віці. Особливості застосування арттерапії для розвитку творчого потенціалу в юнацькому віці. У другому розділі було проведене експериментальне дослідження щодо особливостей застосування арттерапії у роботі з розвитку творчого потенціалу в юнацькому віці. До психодіагностичного комплексу увійшли:питальник «Мотивація самостійного творчого пошуку»; «Мотивація досягнення» (авт А. Мехрабіан, модиф. М. МагомедЕмінова); «Діагностика особистісної креативності» (авт. О. Тунік);методика виявлення особистісних цінностей (питальник САМОАЛ). Враховуючи отримані результати, нами було визначено, що недостатній рівень розвитку творчого потенціалу студентів та необхідність розробки програми її розвитку засобами арттерапії. Арт-терапія – це метод психотерапії, який використовує творчі процеси для покращення психічного здоров’я та самовираження. Вона дозволяє: оминути раціональні бар’єри (через творчість студенти можуть виразити свої емоції та думки, які важко висловити словами), підвищити самооцінку (створення чогось власного сприяє розвитку почуття власної гідності та впевненості в собі), розвинути критичне мислення (аналіз власної творчості та творчості інших людей стимулює розвиток аналітичних здібностей), покращити комунікативні навички (обговорення своїх творчих робіт сприяє розвитку вміння висловлювати свої думки та слухати інших), зменшити стрес (творчі процеси допомагають розслабитися та відволіктися від повсякденних проблем). У третьому розділі, після первинної діагностики була розроблена і апробована психолого-корекційна програма, метою якої є підвищення рівня розвитку творчого потенціалу в юнацькому віці засобами арттерапії
Keywords: психологія; творчість; юнацький вік; арттерапія; творчий потенціал