Латеральне мислення як основа комунікативного ланцюга автор-жанр-читач - Левчук, Юлія Олександрівна; Levchuk, Yuliia O. (Національний університет «Острозька академія», 2014)
У статті чільне місце приділено комунікативній природі жанру (Ж.-М. Шеффер), а також з’ясована роль латерального (нешаблонного) мислення у створенні нових жанрів та їх взаємодії із автором та читачем. Діалог та комунікація тлумачаться як поняття символічного плану, оскільки акт спілкування відбувається опосередковано. У межах комунікативного ланцюга «автор – жанр – читач» вдалося виокремити ряд взаємозв’язків, які на різних етапах виконують важливі функції у здійсненні комунікативного процесу.

The article prominence given to the communicative nature of the genre ( J.- M. Schaeffer ), and clarified the role of the lateral (unconventional) thinking to create new genres and their interaction with the author and the reader. Dialogue and communication are interpreted as symbolic concept plan as an act of communication takes place indirectly. As part of the communication chain «author - genre – reader» could distinguish a number of relationships that are at different stages serve important functions in the implementation of the communication process.
The Llateral Thinking as a Basis for Communicative Chains «Author-Genre-Reader»
Keywords: латеральне мислення; lateral thinking; комунікація; communication; жанр; genre; канон; canon