Теоретичні рефлексії жанру послання в сучасних літературознавчих дослідженнях - Назарець, Віталій; Nazarets, Vitaliy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено дискусійні питання визначення жанрово-родової належності послання, систематизо-вано та узагальнено теоретичні рефлексії жанру послання в працях літературознавців ХХ ст. Аналіз специфіки художнього феномену послання дав змогу виявити його домінантні жанрові ознаки: настанову на діалог між автором та його адресатом; зазначеність в тексті твору обох учасників діалогу; специфічну комунікативну організацію, реалізовану у вигляді уявного діалогу; наявну у тексті вказівку на явну або приховану адресацію; особливу композиційну побудову тексту./ This article deals with research of one of the genre-thematic variety of addressed lyrics – poetic epistle. Addressed lyrics is considered as supergenre formation which includes lyric works with accented dialogic aim oriented on communication with intratextual addressee (poetic letter, poetic epistle, dedication). The debatable questions of the message genre and gender belonging, the theoretical reflections of the message genre in the works of Ukrainian and Russian specialists of ХХ centuries are investigared. The analysis of the message artistic phenomenon peculiarity allowed to find out its dominant genre characteristics: directive to a dialog between an author and his addressee; definition of both participants of a dialog in the text; specific communicative organization, realized as an imaginary dialog; present in a text direction on the direct or secret addressing; special text contextural construction.
Theoretical Reflections of the Genre of Message in the Modern Literary Investigations.
Назарець В. Теоретичні рефлексії жанру послання в сучасних літературознавчих дослідженнях / Віталій Назарець // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2014. – № 9 (286). – С. 102-106.
Keywords: поетичний рід; ліричний жанр; послання; діалогічна організація; адресат; poetic gender; lyrical genre; message; dialogic organization; addressee