Система власних ресурсів у формуванні бюджету Європейського Союзу - Бояр, Андрій Олексійович; Boiar, Andrii O. (Державний вищий навчальний заклад "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана", 2009)
У статті здійснено структурний і критичний аналіз базового складника дохідної частини бюджету ЄС — системи власних ресурсів. Зокрема розглянуто етапи формування, структура, правові та інституційні механізми функціонування цієї системи. Розкрито методичні підходи, що використовуються Європейською комісією для розрахунку основних параметрів системи власних ресурсів ЄС, а саме:обсягів виплат до бюджету ЄС, які держави — члени Спільноти здійснюють за кожною з існуючих категорій власних ресурсів; гармонізованих баз податку на додану вартість і валового національного доходу держав-членів; обсягів відшкодувань окремим державам-членам, які мають негативний нетто-баланс у бюджеті ЄС (Великобританія, Швеція, Нідерланди) тощо. Велика увага приділено обґрунтуванню сильних і слабких сторін діючої системи. Висвітлено можливі шляхи розв’язання існуючих проблем та виділяються найймовірніші, на думку автора, напрями реформ дохідної частини бюджету ЄС у коротко- і середньостроковій перспективі.
Keywords: система власних ресурсів; Європейський Союз; бюджетні доходи; податок на додану вартість; валовий національний дохід (ВНД); бюджет; податок на додану вартість (ПДВ); митні збори; гармонізована база; відсоткова ставка; поправка