Аспектуальні класи і акціональні підкласи: проблема термінологічного позначення - Калько, Микола Іванович; Kalko, Mykola (Східноєвропейський національний університет, 2013)
Автор досліджує проблему впорядкування та вдосконалення аспектологічної термінології, визначеної у відповідях тридцяти п’яти дослідників із тринадцяти країн світу на анкету аспектологічного семінару філологічного факультету Московського державного університету імені Михайла Ломоносова як однієї з найактуальніших для подальшого розвитку аспектології. Репрезентовано один із можливих шляхів розв’язання цієї проблеми в контексті лінгвоукраїністики, що передбачає паралельне використання для термінологічного позначення аспектуальних класів і акціональних підкласів та інтернаціональних термінолексем, і їхніх українських еквівалентів. Запропоновані терміни, як і вся аспектологічна терміносистема, уміщена в авторському «Короткому аспектологічному словнику», є експериментальними, вони і передбачають апробацію та обговорення в наукових колах, крім цього, потребують уваги аспектологів і термінологів, що створить передумови та відкриє перспективу для переростання згаданого термінологічного мінімуму в ширшому лексикографічну працю, присвячену опису аспектологічної термінології – лінгвоукраїністичної і універсальної. An author lifts the problem of organization and improvement of аspectual terminology, designation in the answers of thirty five researchers from the thirteen countries of the world on the questionnaire of Aspectual seminar of philological faculty of Moscow of state university of the name of Mikhail Lomonosov, as one of most actual for further development of aspect. One of possible ways of decision of this problem is presented in the context of Ukrainian linguistics, that supposes the parallel use for terminological denotation of aspectual classes and actional subclasses international of terms and their Ukrainian equivalents. The proposed terms are, as the whole aspectual system of terms author of "A short aspectual dictionary" are experimental and envisage approbation and discussion in scientific circles, besides need attention as aspectologists and terminologists, that will create pre-conditions and will open a prospect for transformation of the mentioned aspectual minimum in more wide lexicographic labors, sanctified to description of aspectual terminology, both Ukrainian and universal.
Aspectual Classes and Actional Subclasses: the Problem of Terminological Designation
Keywords: вид; аспектуальність; аспектуальний клас; акціональний підклас; термінатив; активітив; евентив; статив; релятив; дистрибутив; делімітатив; ітератив; фінітив; інхоатив; інгресив; кумулятив; семельфактив; aspect; aspectuality; aspectual class; actional subclass; terminative; activitive; stative; eventive; relative; distributive; delimitative; iterative; finitive; inhoative; ingressive; cumulative; semelfaktive