Формування професійно-етичної культури майбутніх соціальних працівників - Чих, Наталія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У дослідженні розкрито теоретичні, методичні та практичні засади формування професійно-етичної культури майбутніх соціальних працівників як важливого компонента їхньої професійної підготовки. Актуальність теми зумовлена зростанням соціальних викликів, ускладненням професійних завдань та потребою у фахівцях, здатних діяти відповідально, гуманно й відповідно до етичних стандартів соціальної роботи. У першому розділі обґрунтовано сутність і структуру професійно-етичної культури соціального працівника; визначено нормативно-правові та етичні засади професійної діяльності; проаналізовано наукові підходи до розвитку етичної компетентності, механізми становлення моральної рефлексії, емпатії та навичок етичної поведінки. У другому розділі подано результати дослідження рівня сформованості професійно-етичної культури студентів, здійснено аналіз їхніх знань, ціннісних орієнтацій та здатності до прийняття етично виважених рішень. Розроблено програму формування професійно-етичної культури, що включає когнітивний, ціннісно-мотиваційний, діяльнісний і рефлексивний модулі.
Keywords: професійно-етична культура; етика соціальної роботи; професійні цінності; етичні стандарти; соціальний працівник