Аналіз проведення рубок догляду філії «Колківське лісове господарство» - Зінич, Андрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Виконання вимог, передбачених статтею 84 Лісового Кодексу України, стосовно поліпшення якісного складу лісів, можна забезпечити, перш за все, за допомогою проведення рубок догляду. Для ефективного виконання цього комплексу заходів важливо глибоко вивчити теорію рубок догляду та врахувати місцевий досвід їх впровадження, який детально розглядається у даній роботі. У першому розділі на основі огляду літературних джерел проведено аналіз накопиченого досвіду щодо підвищення продуктивності лісів, зокрема за допомогою проведення рубок догляду. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, природних умов його розташування, а також програму і основні положення методики досліджень. Третій розділ висвітлює динаміку рубок догляду філії «Колківське лісове господарство» за період 2018-2022 років. Проведено аналіз даних зокрема площ на яких проводилися дані методи догляду за лісом та обсягів заготівельної деревини. В четвертому розділі проведено розрахунок технологічної собівартості та прибутковості рубок догляду за лісом. П’ятий розділ висвітлює основні вимоги безпеки при виконанні лісосічних робіт під час проведення рубок догляду. Загальні висновки за результатами досліджень наведені перед списком використаної літератури (37 джерел). Випускна робота виконана на 51 сторінках друкованого тексту, містить 5 робочих таблиць, 13 ілюстрацій.
Keywords: рубка догляду; освітлення; прочищення; прорідження; прохідна рубка