Церква і громадянське суспільство в Україні - Борейко, Юрій Григорович; Boreiko, Yurii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Церква і громадянське суспільство в Україні» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності «Релігієзнавство», за освітньою програмою «Релігієзнавство, міжконфесійні відносини». Програма дисципліни містить два змістових модулі: 1) Релігійні організації і громадянське суспільство; 2) Церква у суспільному житті сучасної України. Предметом вивчення навчальної дисципліни є взаємодія релігійних організацій з громадянським суспільством в Україні та світі. Метою курсу є формування цілісного уявлення про функціонування релігійних організацій у сучасному суспільстві, ознайомлення студентів із колом проблем, пов’язаних із взаєминами церкви та громадянського суспільства. Завдання курсу полягають у виявленні проблем релігійно-церковного життя у контексті розвитку сучасного суспільства; окресленні ролі Церкви у функціонуванні суспільних інститутів; взаємодії Церкви і суспільства в галузі освіти; соціальної діяльності релігійних організацій; значення діяльності мирянських організацій у структурі громадянського суспільства. Вивчення курсу «Релігійні організації в структурі громадянського суспільства» грунтується на міжпредметних зв’язках з іншими релігієзнавчими дисциплінами, філософією, політологією, соціологією, історією, правознавством.
Keywords: українське суспільство; церква; громадянське суспільство; релігійна організація; мирянський рух; соціальна діяльність