Природні умови ботанічного саду «Волинь» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки - Зузук, Ф. В.; Нетробчук, І. М.; Колошко, Л. К. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У м. Луцьку на лівій надзаплавній терасі р. Стир створено ботанічний сад «Волинь» площею 10 га. Завдання досліджень - вивчення геологічної будови, підземних вод, рельєфу, кліматичних особливостей, ґрунтів. У геологічній будові парку беруть участь крейда писальна і мергелі крейдового віку та еолово-делювіальні лесовидні супіски й суглинки четвертинного відділу. Водоносними є четвертинні відклади та тріщинувата крейда і мергель. Глибина дзеркала ґрунтових вод 1–5 м. Територія саду рівнинна з абсолютними позначками 184–187 м. Вертикальне розчленування 1,5 м/м2, а горизонтальне – 0,03–0,05 м/м2, крутизни схилів 3°. Клімат помірно-континентальний. Зима триває 100 днів, весна – 70 днів, літо – 100 днів і більше. Сніговий покрив фіксується наприкінці осені. За рік випадає 600 мм опадів. Найтепліші – червень–серпень. Ґрунти антропогенно-утворені, а на підвищеннях – чорноземи. The Volyn Botanical Garden of the area 10 hectars created on the left above floodplane terrace of the Styr River in the city of Lutsk. The tasks of the research are the study of its geological structure, ground waters, relief, climatic peculiarities and soils. The geological structure of the park is made up of the writing chalk, the marl of the Cretaceous period and also eolian-deluvium loesslike sandy loams and loamy soils of the Quaternary. The Quaternany deposits and the crackly chalk and marl turn out to be aquiferous. The depth of the ground water level ranges from one to five meters. The territory of the garden is flat with absolute marks being 184-187 m. The vertical dismembesment is 1,5 m/m², and the horizontal one is 0,03-0,05 m/m², the steepness of the slopes is 3º. The climate is moderate continental. Winter lasts 100 days, spring – 70 days, summer – 100 days and more. The snow level is fixed at the end of autumn. Annual precipitation level is 600 mm. The warmest months are June, Jule and August. The soil are of anthropogenic origin, and the higher areas have black earth.
Natural terms of Botanical Garden «Volyn» of the Easte Europian National University Name of Lesya Ukrainian
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: ботанічний сад; тераса; геологія; гідрогеологія; рельєф; клімат; ґрунти; botgarden; terrace; geologic; gidrogeologic; relief; climate; soils