Вразливі морські види в умовах змін гідрохімічних характеристик середовища: загрози та заходи охорони - Карпюк, Зоя Костянтинівна (Наукові перспективи, 2025)
Сучасна трансформація гідрохімічних показників морського середовища через кліматичні коливання, гідродинамічні процеси, евторофікацію, забруднення стічними водами, зміну режиму річкового стоку, закислення води та військові дії створює проблему збереження його біорізноманіття. Значна частина морських видів фауни виконують важливі функції у трофічних мережах і біогеохімічних циклах, їхнє зникнення може призводити до порушення екологічної рівноваги морського середовища. Пріоритетного значення набуває збереження ендемічних, рідкісних і недостатньо вивчених виді в, втрата яких часто є незворотною через відсутність можливості своєчасного реагування. У сучасних умовах екологічних викликів такі дослідження є необхідними для розробки науково обґрунтованих стратегій їхнього збереження. Повні дані про такі види дають змогу своєчасно реагувати на загрози та підтримувати функціональну цілісність екосистем. Особливо критичною є ситуація у морях України − через інтенсивні бойові дії численні види опинилися під загрозою зникнення, що загрожує порушенням екологічної рівноваги акваторій.
Keywords: вразливі види; морська фауна; гідрохімічні характеристики; забруднення морського середовища; природоохоронні заходи; Чорне море; Азовське море