Вплив норм висіву насіння Pinus silvestris L. на одержання стандартних сіянців у філії «Ратнівське лісомисливське господарство» - Романюк, Петро Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вплив норми висіву на стандартний вихід сіянців з одиниці площі посилюється у зв'язку з переходом до селекційного лісівництва та використанням генетично покращеного насіння для вирощування садивного матеріалу. У першому розділі міститься інформація про морфобіологічні характеристики та значення сосни, лісонасіннєвий процес та вирощування садивного матеріалу. У другому розділі представлено характеристику філії «Ратнівське лісове господарство», природно-кліматичні умови досліджуваної території, опис методології дослідження та умови його проведення. У третьому розділі розглянуто показники схожості та тривалість вегетаційного періоду залежно від норми висіву. Досліджено вплив густоти сходів на ці лінійні параметри. За результатами дослідження щорічного вирощування сіянців сосни в плівковій теплиці розраховано оптимальну норму висіву, за якої можна отримати максимальний урожай стандартного садивного матеріалу. У четвертому розділі подано порівняльну економічну оцінку виробництва насінництва сосни. П'ятий розділ містить інформацію про стан охорони праці на підприємстві. Загальні висновки за результатами проведених досліджень подано в кінці роботи перед списком використаної літератури (40 джерел). Випускна робота складається з 48 друкованих сторінок тексту та містить таблиці та ілюстрації.
Keywords: сосна звичайна; насіння; стандартні саджанці; норма висіву; схожість; розвиток