Нематеріальна культурна спадщина як сучасний туристичний ресурс України: досвід, практики, інновації - Саковець, Оксана Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено використання нематеріальної культурної спадщини України як сучасного туристичного ресурсу. Проаналізовано значення та унікальність нематеріальної культурної спадщини. Розглянуто український досвід у збереженні елементів нематеріальної культурної спадщини, що включає державні та громадські ініціативи, спрямовані на документування та популяризацію традиційних знань і практик. Практичний аспект роботи зосереджений на успішних прикладах використання нематеріальної культурної спадщини для розвитку туристичного потенціалу України. Зокрема, досліджено способи інтеграції НКС у туристичні маршрути, організацію фестивалів та майстер-класів, що дозволяють створювати унікальні туристичні продукти. Окрему увагу приділено інноваційним підходам, таким як цифровізація та використання віртуальної реальності, що сприяють розширенню туристичного потенціалу та підвищенню привабливості туристичних продуктів. Висновки дослідження підкреслюють значення НКС для розвитку туризму, збереження культурних цінностей, а також економічного зростання регіонів. Робота доводить, що інтеграція нематеріальної культурної спадщини у туристичні стратегії сприяє підвищенню конкурентоспроможності України на глобальному ринку туристичних послуг, та окреслює перспективи для подальшого розвитку інноваційних підходів у цій галузі.
Keywords: нематеріальна культурна спадщина; популяризація; туризм; громади; Український центр культурних досліджень; ЮНЕСКО