Лексична реалізація опозиції ‘самець’ : ‘самиця’ : ‘маля птахів’ у лексико-семантичній групі «птахи» (на матеріалі українських східнослобожанських говірок) - Верховод, Ольга; Verkhovod, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено особливості реалізації опозиції сем ‘самець’ : ‘самиця’ : ‘маля’ лексико-семантичної групи «птахи», яка входить до ТГЛ «Жива природа», в українських східнослобожанських говірках; виявлено способи реалізації досліджуваної опозиції птахів. Назви живої природи утворюють розгалужену лексико-семантичну парадигму, яка складається з ряду мікропарадигм, вичленованих на підставі реалізації окремих диференційних ознак. Однією з них є опозиція назв зоономенів за статтю. Народні говори – не лише основа літературної мови, а й свідок її історії, джерело для подальшого розвитку та збагачення. Одним із найпоширеніших способів дослідження лексики народних говорів є опис однієї з груп слів, об’єднаних за певною ознакою – семантичною, словотвірною, морфологічною тощо. The article deals with the peculiarities of the realisation of oppositions of semes ‘male’ : ‘female’ : ‘chick’ of lexico-semantic group «Birds», which belongs to TGL «Living natural», in Ukrainian East Slobozhanshchina dialects. Wildlife names form a ramified paradigm consisting of a number of microparadigms which can be singled out basing on the particular dominant characteristics. The opposition of the names of zoonomens according to gender is one of them. National dialects are not only the basis of literary language but also the witnesses of its history, the source of further development and enriching. Describing of the group of words that are united according to specific features such as semantic, word-forming, morphological etc. is one of the most widespread ways of lexical research of national dialects.
Lexical Realisation of the Opposition ‘male’ : ‘female’ : ‘chick’ in Lexico-Semantic Group «Birds» (Dased on Ukrainian East Slobozhanshchina Dialects).
Keywords: назви живої природи; лексико-семантична група; лексична реалізація опозиції; опозиція сем; опозити; словотвірні кореляти; wildlife names; lexico-semantic group; lexical realisation of the opposition; oppositions of semes; opposites; word-forming correlates