Шацькі лексичні діалектизми - Аркушин, Григорій Левкович; Arkushyn, G. L. (Волинський державний університет ім. Лесі Українки, 2007)
Західнополіський діалект української мови складається із багатьох говіркових груп, серед яких виділяється група говірок Шацького району, що в північно-західній частині Волинської області. У статті схарактеризовано лексику цих говірок, зокрема ті лексеми, що уживані саме на цій території, а поза її межами трапляються рідко. Регіоналізми виявлені серед таких лексико-тематичних груп: назви одягу і взуття, назви страв та напоїв, найменування звірів та комах, а також у складі мисливської, будівельної, сільськогосподарської та ін. лексики. Ці номени проаналізовані і з погляду походження.
Lexical dialectisms of the Shchatsk region
Keywords: західнополіський діалект; говіркові групи; шацькі говірки; специфічна лексика; dialect of western Polissia; dialectic groups; dialects of the Shchatsk region; specialized lexicon