Семантична специфіка і формально-синтаксичні позиції прикметників (на матеріалі романів Надії Гуменюк «Вересові меди», «Дожити до весни») - Мельник, Ірина Анатоліївна (My University, 2021)
У студії докладно вивчено семантичні особливості прикметників, уживаних у романах Надії Гуменюк «Вересові меди», «Дожити до весни», системно досліджено їхні первинні та вторинні формально-синтаксичні позиції у структурі речення. Цей лексико-граматичний клас слів на позначення ознак охоплює найрізноманітніші значення, що мають безпосередній стосунок до людей та предметів. За семантичним наповненням виокремлено двадцять дві семантичні групи, із-поміж яких прикметники на позначення емоційно-психічного стану людини, її волі, темпераменту, фізичних і фізіологічних особливостей, схильності до певної дії або стану, вдачі, характеру, морально-етичних якостей, духовного світу, інтелектуальних спроможностей, віку, сімейного стану, матеріального достатку, зовнішніх ознак, деяких інших рис людини, а також фізичних, функційних та структурних властивостей предметів, темпоральних характеристик, параметричних величин, кольорової гами, належності комусь тощо. Схарактеризовано первинні та вторинні формально-синтаксичні функції прикметників з опертям на їхній семантичний потенціал. З’ясовано закономірності переходу лексико-граматичного класу прикметників у формально-синтаксичну сферу дієслів. Теоретичні положення послідовно підтверджено широким фактичним матеріалом, дібраним із аналізованих романів Надії Гуменюк.
Keywords: прикметник; семантика прикметника; формально-синтаксична структура речення; формально-синтаксичні позиції прикметника; означення; іменний складений присудок; 811.161.2’367.623:821.161.2’06.08Гуменюк Н.