Німецькомовні терміни галузі реабілітації - Валецька, Вікторія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Кваліфікаційна робота магістра складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Перший розділ «Теоретичні основи реабілітаційної термінології» присвячений вивченню теоретичних аспектів термінології, пов’язаної з реабілітацією. Реабілітація визначається як комплексний процес відновлення фізичних, психічних та соціальних функцій особи, яка стала об’єктом впливу травматичного чи хворобливого фактору. Термінологічна база цієї області включає в себе широкий спектр термінів, які визначають методи, підходи, техніки та поняття, пов’язані із здійсненням реабілітаційних заходів. У рамках дослідження вивчаються теоретичні аспекти формування та вживання реабілітаційної термінології. Вивченням теоретичних аспектів термінології можна досягти ясності та узгодженості у використанні понять, що сприяє ефективній комунікації та підвищенню якості надання реабілітаційних послуг. Робота визначає та аналізує основні підходи до дослідження термінології реабілітації, враховуючи лінгвістичні та фахові аспекти. Велика увага приділялась значенню німецькомовної термінології у галузі реабілітації, зокрема її впливу на якість спілкування фахівців та пацієнтів, а також на розвиток реабілітаційної науки та практики. Робота проводить аналіз існуючих джерел для вивчення реабілітаційних термінів, включаючи фахові словники, наукові статті та навчальні матеріали. Класифікація термінів фахової мови реабілітації виокремлює ключові категорії та визначає їх взаємозв’язок, що сприяє систематизації та легшому розумінню термінів. Другий розділ магістерської роботи присвячений проблемам перекладу реабілітаційних термінів, враховуючи культурні та мовні особливості. Дослідження спрямоване на вивчення словотвірних та частиномовних особливостей фахової лексики, яка використовується у німецькомовній реабілітаційній практиці. У роботі розглядаються специфічні елементи словотвору, які характеризують формування термінів та спеціалізованих виразів у цій області. Аналіз частиномовних особливостей дозволяє виявити специфічні засоби вираження понять і процесів, пов’язаних із реабілітацією в німецькій мові. Отримані результати можуть бути корисні для лінгвістів, викладачів німецької мови та фахівців у галузі реабілітації. Розуміння словотвірних та частиномовних аспектів сприяє вдосконаленню фахового мовлення, а також покращенню комунікації між фахівцями та пацієнтами у сфері німецькомовної реабілітації.
Keywords: термін; реабілітація; словотвір; частиномовна структура; фахова мова