Вербальні та невербальні засоби створення лінгвокультурного типажу «Британська корона» в кінодискурсі на матеріалі серіалу «Корона» - Курдельчук, Софія Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню вербальних та невербальних засобів створення лінгвокультурного типажу «Британська корона» в кінодискурсі на матеріалі серіалу «Корона». У роботі проаналізовано вербальні та невербальні елементи, що відображають культурні та соціальні аспекти британської монархії, а також механізми, за допомогою яких серіал формує уявлення про історичних персонажів та їхню взаємодію з суспільством. Для досягнення поставленої мети розглянуто особливості діалогів, героїв і їхню мову, а також візуальні елементи (жести, міміка, костюми), які разом створюють образи королівських особистостей. Особлива увага приділяється тому, як ці елементи впливають на сприйняття культурного контексту глядачами. У результаті проведеного дослідження було виявлено, що серіал «Корона» є не тільки художнім твором, а й потужним інструментом формування сучасного уявлення про британську культурну ідентичність. Представлене дослідження може бути корисним для фахівців у галузі мовознавства, культурології та кінознавства, а також для всіх, хто цікавиться актуальними аспектами представлення королівської тематики в сучасному медіаполі.
Keywords: лінгвокультурний типаж; вербальні засоби; невербальні засоби; кінодискурс; британська корона; серіал «Корона»; культурна ідентичність; мовленнєва діяльність; символіка