Біомаркери постковідного синдрому - Давиденко, Дмитро Юрійович (My University, 2023)
В роботі було досліджено гематологічні, біохімічні біомаркери, а також показники коагулограми у пацієнтів із постковідним синдромом віком від 24 до 80 років обох статей, з різним статусом вакцинації від коронавірусної нфекції. Дослідження проводилися за допомогою визначення лабораторних показників, призначених для оцінки гематологічних, біохімічних та гемостазіологічних маркерів. Було визначено, що у пацієнтів із постковідним синдромом показники гематологічної панелі (тромбоцити, лейкоцити, лімфоцити, ШОЕ) варіюються в діапазоні норми. Біохімічні показники такі як ЛДГ та феритин, коливаються в межах норми. Проте, СРБ перевищує норму в декілька разів, що свідчить про наявність запальних процесів у цих пацієнтів. Показники системи гемостазу (АЧТЧ, ПЧ, Д-димер, фібриноген) перевищують допустимі значення, що свідчить про значний вплив постковідного синдрому на цю систему. Рівні біологічних маркерів у вакцинованих та невакцинованих пацієнтів, коливаються у різних діапазонах. Проте, рівні Д-димеру у вакцинованих пацієнтів дещо нижчі, аніж у пацієнтів без вакцинації. Це дозволяє зробити припущення про те, що вакцинація, ймовірно, полегшує перебіг захворювання.
Keywords: біомаркери; COVID-19; постковідний синдром