Формування комунікативних умінь і навичок у дітей із загальним недорозвиненням мовлення - Омельковець, Ольга Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено особливості формування комунікативних умінь і навичок у дітей із загальним недорозвиненням мовлення. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення закономірностей мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку, що визначає їх соціалізацію, інтелектуальний розвиток, вміння контактувати з оточуючими та водночас готовність до шкільного навчання. У першому розділі розглянуто сутність поняття «комунікативні навички» у науково-педагогічній літературі. Встановлено також особливості розвитку дітей дошкільного віку, що мають загальний недорозвиток мовлення. Окрім цього, виокремлено закономірності пропедевтики комунікативних умінь і навичок у дітей із ЗНМ. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню окресленої проблеми. Для цього диференційовано критерії, показники і рівні сформованості комунікативних навичок у дітей із ЗНМ і здійснено експериментальну перевірку їх сформованості. Із метою аналізу доцільності укладеної системи завдань проведено аналіз динаміки формування комунікативних умінь і навичок у дошкільників із ЗНМ.
Keywords: комунікативні уміння і навички; загальний недорозвиток мовлення