Показники та критерії готовності майбутніх педагогів професійного навчання до застосування знаково-символічної наочності - Єрмоленко, Євген (My University, 2018)
Автором розглянуто проблему визначення показників та критеріїв готовності майбутніх педагогів професійного навчання до застосування знаково-символічної наочності у процесі професійної діяльності в рамках компетентнісного підходу. Проаналізовано різні підходи науковців до визначення категорії «готовність». У результаті аналізу уточнено зміст поняття «готовність до використання знаково-символічної наочності». На основі сучасних педагогічних досліджень, щодо критеріїв готовності майбутніх фахівців до різних аспектів професійної діяльності, розроблено власну систему критеріїв готовності майбутніх педагогів професійного навчання до застосування знаково-символічної наочності. Дана система включає: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний та особистісний критерії. У статті описано зміст та визначено показники названих вище критеріїв.The author examines the problem of determining indicators and criteria for the readiness of future teachers of vocational training to use sign-symbolic visibility in the process of professional activity within the framework of the competence approach. Various approaches of scientists to the definition of the category "readiness" are analyzed. As a result of the analysis, the content of the notion "readiness for the use of sign-symbolic visibility" is clarified. On the basis of modern pedagogical studies, criteria for the readiness of future specialists to various aspects of professional activity, a system of criteria has been developed for the readiness of future teachers of vocational training to use sign-symbolic visibility. This system includes: motivational, cognitive, activity and personal criteria. The article describes the content and defines the indicators of the above criteria.
Keywords: педагог професійного навчання; professional education teacher; знаково-символічна наочність; готовність; показники; критерії; sign and symbol visual aids; readiness; indicators; criteria