Використання Python у веб-розробці : програма вибіркової навчальної дисципліни - Павленко, Юлія Степанівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мова Python: особливості, призначення. Синтаксис Python. Основні типи даних Python: числа, рядки, списки, кортежі, словники. Умови та логічні операції. Цикли. Відладка програм. Функції. Параметри та аргументи функцій. Локальні та глобальні змінні. Рекурсивні функції. Масиви. Модуль numpy. Створення та індексація масивів. Арифметичні операції та функції з масивами. Двомірні масиви. Графіки. Модуль matplotlib. Прості графіки: заголовок, підписи, сітка, легенда. Гістограми, кругові діаграми. Трьохмірні графіки. Робота з файловою системою. Отримання інформації про файли. Відкриття та закриття файлів. Читання та запис. Класи та об’єктно-орієнтоване програмування в Python. Визначення класів. Змінні екземплярів, методи, змінні класу. Фреймворк Django для створення сайтів. Встановлення фреймворку. Структура Django-сайту. Створення проекту на Django. Запуск і зупинка сервера відладки. Налаштування проекту Django. Синхронізація з базою даних. Вбудований адміністративний сайт Django. Моделі Django. Створення моделей. Класи полів для різних типів даних. Параметри полів. Створення зв’язків. Методи та метадані моделі. Робота з моделлю у вбудованому адміністративному веб-сайті. Видобування даних з моделей. Шаблони Django. Команди шаблонізатора. Змінні та теги шаблону. Фільтри шаблону. Ренденринг шаблону. Форми Django. Створення та використання шаблонів форм та форм, зв’язаних з моделлю. Вивантаження файлів на веб-сайт. Необхідні налаштування сайту. Зберігання файлів в моделі. Вивантаження файлів через форми.
Програма навчальної дисципліни "Використання Рython у веб-розробці" підготовки бакалавра галузі знань 12 «Інформаційні технології», спеціальності 122 «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», за освітньою програмою «Комп’ютерні науки та інформаційні технології»; галузі знань 01 «Освіта», спеціальності 014 «Середня освіта», за освітньою програмою «Інформатика».
Keywords: Python; програмування; веб-додатки