Психологія здоров’я людини - Коцан, Ігор Ярославович; Ложкін, Георгій Володимирович; Мушкевич, Мирослава Іванівна; Kotsan, I. Ya.; Lozhkin, G. V.; Mushkevych, M. I. (My University, 2011)
Подано системне узагальнення матеріалів про психічне здоров’я людини. Розглянуто принципи та факти поліпшення психічного здоров’я людини, основні аспекти взаємовпливу позитивних (негативних) емоційних станів, способи психологічного захисту, професійного довголіття, що може сприяти переглядові ставлення до способу життя особистості. Головною метою книги є цілісне охоплення проблем психології здоров’я. Видання адресоване студентам вищих навчальних закладів, учням загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, профтехучилищ, викладачам, батькам, а також усім тим, хто ще не усвідомив значення здоров’я як вищої цінності людини, родини, суспільства і майбутнього нації.Tutorial “The Psychology of Human Health” presents the systematic generalization of materials about the psychological human welfare. It considers the principals and facts of human psychological health improving, main aspects of positive (negative) emotional conditions interference, means of defense, vocational guidance and professional longevity. All these may further the revision of personal relation to habit of life. The tutorial is addressed to students of educational institutions, to teaches, to parents as well as to everybody who for the present does not realized the importance of the heath as the great value for the individual, family, society and for future of all nation.
The Psychology of Human Health
ЗМІСТ Передмова 5 ЧАСТИНА І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ ЗДОРОВ’Я Розділ 1. Предмет психології здоров’я 1.1. Поняття про психологію здоров’я 8 1.2. Місце психології здоров’я в інших галузях наукових знань 12 1.3. Здоров’я людини в контексті психології 17 1.4. Базові визначення стану здоров’я 23 1.5. Фактори підвищення рівня психічного здоров’я 29 1.6. Принципи забезпечення психічного здоров’я особистості 37 Розділ 2. Основні уявлення про здорову особистість 2.1. Еталони здоров’я та здорової особистості в історичному й сучасному вимірах 42 2.2. Модель здорової особистості в теоріях зарубіжних дослідників 51 Розділ 3. Внутрішня картина здоров’я 3.1. Основні складові частини внутрішньої картини здоров’я та її формування 70 3.2. Психічне здоров’я людини та позитивні емоційні стани 76 3.3. Психічне здоров’я людини й депресивні стани 80 ЧАСТИНА ІІ. ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ Розділ 4. Психологічні механізми забезпечення психічного здоров’я 4.1. Саморегуляція стану та поведінки в забезпеченні здоров’я 86 4.2. Самоконтроль стану і поведінки в забезпеченні здоров’я 90 4.3. Механізми компенсації в забезпеченні психічного здоров’я 96 4.4. Психогігієна і збереження здоров’я людини 99 Розділ 5. Психологічний захист особистості 5.1. Усвідомлення себе і свого місця у світі 105 5.2. Соціальне здоров’я особистості 110 5.3. Захисні реакції і механізми особистості 113 Розділ 6. Особистість і стрес 6.1. Поняття психологічного стресу та причини його виникнення 122 6.2. Поняття професійного стресу та причини його виникнення 128 6.3. Особливості поведінкових реакцій людини устресових ситуаціях 135 Розділ 7. Психологія впевненості особистості 7.1. Поняття про віру та довіру 142 7.2. Класифікація довірливих стосунків 146 7.3. Психологічні особливості впевненої в собі особистості 151 Розділ 8. Психологія професійного довголіття 8.1. Основні шляхи розвитку особистості професіонала 156 8.2. Розробка гуманістично орієнтованої моделі професійного розвитку 161 8.3. Особливості психології дорослих людей у різні періоди життя 166 8.4. Шляхи продовження професійного довголіття 172 ЧАСТИНА ІІІ. ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ ЗДОРОВ’Я Розділ 9. Професійна діяльність психолога в психології здоров’я 9.1. Мета і завдання фахівця-психолога в галузі здоров’я 178 9.2. Етико-психологічні принципи роботи в сучасній індустрії здоров’я 180 Розділ 10. Психодіагностика стану здоров’я особистості 10.1. Орієнтована оцінка здорової поведінки 186 10.2. Орієнтована оцінка емоційного благополуччя 187 10.3. Аутоаналітичний опитувальник здорової особистості 188 10.4. Дослідження особистості біографічним методом 191 10.5. Методика дослідження впевненості на усвідомлюваному рівні 195 10.6. Методика дослідження локусу контролю (ЛК) (Дж. Роттера) 197 10.7. Тест-опитувальник особистісної зрілості 200 10.8. Тест на професійний стрес 214 10.9. Діагностика смислових життєвих орієнтацій 217 10.10. Методика діагностики ступеня задоволеності основних потреб 221 10.11. Психодіагностика самотності 222 10.12. Проективний метод психодіагностики ВКЗ 224 10.13. Методика визначення ризику здатності до суїцидальності 229 10.14. Опитувальник на “вигорання” МВІ 231 10.15. Методика дослідження емоційно-особистісних особливостей (опитувальник Ольшаннікової-Рабінович) 233 10.16. Міссіпська шкала для ПТСР 235 10.17. Методика діагностики ставлення до інших людей з інвалідністю 239 10.18. Методика визначення типу акцентуації рис характеру та темпераменту К. Леонгарда і Х. Шмишека 240 10.19. Тест акцентуації характеру 245 10.20. Методика діагностики рівня шкільної тривожності Філіпса 268 10.21. Діагностика типів ставлення до хвороби 273 Висновки 290 Список рекомендованої літератури 291 Список додаткової літератури 291 Додатки 297 Предметний покажчик 306 Покажчик імен 312