СУБ’ЄКТИВНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЯК ЧИННИК СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Малімон, Людмила; Пашкіна, Алла; Максимчук, Олександр (My University, 2023)
Мета. Встановити особливості вираженості психологічного благополуччя особистості в умовах військових дій та його зв’язок з характеристиками соціально-психологічної адаптації. Методи. Методи теоретичного аналізу проблеми; емпіричного дослідження за допомогою комплексу психодіагностичних методик; методи математичної статистики: відсотковий і факторний аналіз. Результати. Виявлено домінуючі характеристики соціально-психологічної адаптації осіб з різним рівнем психологічного благополуччя. Для осіб з низьким рівнем психологічного благополуччя характерне використання копінг-поведінки (як засобу подолання невизначеності та стресової ситуації) на засадах самоконтролю, втечі-уникнення та планування власних дій щодо проблемної ситуації, у той час як в осіб з високим рівнем психологічного благополуччя суттєво переважає стратегія прийняття відповідальності. В осіб з високим рівнем психологічного благополуччя високий показник загальної соціальної адаптованості формується завдяки широті охоплень сигналів соціуму, готовності до конструктивних дій задля досягнення цілей; в осіб з низьким рівнем психологічного благополуччя найнижчі показники за критеріями стійкість емоційного переживання та точність орієнтації в соціальних очікуваннях, За допомогою факторного аналізу виявлено факторну структуру симптомокомплексів соціально-адаптаційних характеристик респондентів з низьким, середнім та високим рівнями психологічного благополуччя. Висновки. В осіб з низьким рівнем психологічного благополуччя переважають характеристики адаптації, які вказують більшою мірою на емоційне реагування (домінування прагнення до емоційного комфорту); в осіб з середнім рівнем психологічного благополуччя виражене ситуативне застосування поведінкових та когнітивних стратегій; в осіб з високим рівнем психологічного благополуччя суттєво переважає раціональний поведінковий компонент в характеристиках соціально-психологічної адаптації.

Purpose. To establish the peculiarities of the severity of psychological well-being of an individual in the conditions of hostilities and its relationship with the characteristics of social and psychological adaptation. Methods. Methods of theoretical analysis of the problem; methods of empirical research using a set of psychodiagnostic techniques; methods of mathematical statistics: percentage and factor analysis. Results. The dominant characteristics of socio-psychological adaptation of people with different levels of psychological well-being are revealed. Persons with a low level of psychological well-being are characterized by the use of coping behavior (as a means of overcoming uncertainty and stressful situations) on the basis of self-control, escape-avoidance and planning their own actions in relation to a problem situation, while persons with a high level of psychological well-being are significantly dominated by the strategy of accepting responsibility. Individuals with a high level of psychological well-being have a high rate of general social adaptability due to the breadth of coverage of society's signals, readiness for constructive actions to achieve goals; individuals with a low level of psychological well-being have the lowest rates by the criteria of stability of emotional experience and accuracy of orientation in social expectations,The factor analysis revealed the factor structure of symptom complexes of social and adaptive characteristics of respondents with low, medium and high levels of psychological well-being. Conclusions. Individuals with a low level of psychological well-being are dominated by adaptation characteristics that indicate a greater degree of emotional response (dominance of the desire for emotional comfort); individuals with an average level of psychological well-being are characterized by the situational use of behavioral and cognitive strategies; individuals with a high level of psychological well-being are significantly dominated by the rational behavioral component in the characteristics of social and psychological adaptation.
Subjective well-being as a factor of social and psychological adaptation of a personality in the conditions of war
Keywords: психологічне благополуччя; соціально-психологічна адаптація; копінг-стратегії; кризові ситуації життєдіяльності