Необхідність законодавчого визначення понять «безпосередньо» та «щойно» при вирішенні питання про затримання особи в порядку статті 208 КПК України - Шаркова, А.; Sharkova, A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
На підставі аналізу положень чинного КПК України у статті розглянуто проблемні аспекти здійснення затримання уповноваженою службовою особою на підставі ст. 208 КПК України у контексті визначення та розуміння понять «безпосередньо» та «щойно» у п. 2 ч. 1 ст. 208 КПК України. На підставі викладеного у статті та беручи до уваги наявність складнощів у тлумаченні та розумінні понять «безпосередньо» та «щойно» при затриманні особи, підозрюваної у вчиненні злочину, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 208 КПК, автор наголошує на тому, що вирішення проблеми розуміння понять «щойно» та «безпосередньо» шляхом прийняття Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ відповідних узагальнень судової практики та інформаційних листів є вимушеним та вкрай необхідним кроком. Автором обґрунтовано та зроблено висновок про необхідність подолання прогалини у визначенні вказаних термінів шляхом законодавчого закріплення їх понять. Based on the analysis of the provisions of the current Criminal Procedure Code of Ukraine the article examines the problematic aspects of the implementation of apprehension by authorized official on the basis of Art. 208 of the Criminal Procedure Code of Ukraine in the context of the definition and understanding of the concepts of «immediately» and «just» in Art. 208 of the Criminal Procedure Code of Ukraine. Based on the mentioned in the article, and considering the difficulties in the interpretation of the concepts of «immediately» and «just» in the apprehension of a person suspected of committing a crime on the basis of Art. 208 of Criminal Procedure Code of Ukraine, the author notes that the problem of the interpretation of the terms «immediately» and «just» by adopting of the corresponding generalization of judicial practice is a forced and very necessary step. Author justified and argued for the need to fill the procedural gaps in the terms of these terms by the legislative consolidation of their definitions.
Necessity of legislative definition of terms «immediately» and «just» when deciding whether to detain a person in accordance with Article 208 of the Criminal Procedural Code of Ukraine
Keywords: кримінальне процесуальне затримання; визначення понять «щойно» та «безпосередньо»; затримання уповноваженою службовою особою; criminal procedural detention; the definition of terms «immediately» and «just» in criminal proceedings; the detention by the authorized official