Аналіз системи організації охорони та захисту лісу в Локницькому лісництві філії «Висоцьке лісове господарство» - Плахотнюк, Микола Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Питання ефективної та надійної охорони лісів від пожеж, шкідників, збудників хвороб та незаконних рубок, а також раціонального використання ресурсів державного лісового фонду залишається актуальною темою сьогодення. Так є складовою для забезпечення належної екологічної ситуації та комфортних умов для громадян. У цій роботі було проведено аналіз діяльності лісової охорони Локницького лісництва філії «Висоцьке лісове господарство» ДП Ліси України щодо профілактики лісових пожеж, боротьби зі шкідниками та хворобами лісів,запобігання незаконним рубкам, а також надано характеристику основних статистичних показників за 2021-2023 роки. У першому розділі було здійснено огляд літератури з основних положень нормативно-правової та законодавчої бази в частині функціонування державної лісової охорони як основного суб’єкта лісозахисної діяльності. Другий розділ містить характеристику об’єкта та регіону дослідження, висвітлює методи дослідження. У третьому розділі охарактеризовано якісні показники діяльності лісової охорони Локницького лісництва філії «Висоцьке лісове господарство» в частині профілактики та боротьби з лісовими пожежами, шкідниками, збудниками хвороб та незаконними рубками дерев. Четвертий розділ містить економічні затрати та вигоду від реалізації деревини в результаті проведення санітарних рубок. П’ятий розділ описує вимоги охорони праці. Робота виконана на 52 сторінках друкованого тексту, містить 6 таблиць, 7 рисунків. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (34 джерела).
Keywords: державна лісова охорона; лісова пожежа; санітарні рубки; шкідники; збудники хвороб; незаконна рубка дерев