Вплив лляної олії на вміст продуктів пол у тканинах щурів різного віку за умов адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням - Хмара, Андрій; Покотило, Олег; Khmara, Andrey; Pokotilo, Oleg (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Інтенсивність перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) в організмі залежить від його фізіологічного стану, типу тканин, віку й екзогенного надходження чинників, які регулюють ці процеси. Велике значення в процесах ПОЛ належить поліненасиченим жирним кислотам, особливо родини омега-3. В експериментальному дослідженні на 6- та 18-місячних білих щурах установлені вікові й тканинні особливості вмісту дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів у їхній плазмі, еритроцитах і печінці в нормі, при тривалому фізичному навантаженні плаванням із 10 % навантаженням від маси тіла впродовж 14 діб та при внутрішньошлунковому уведенні їм лляної олії в дозі 0,5 мл/кг маси тіла впродовж 14 діб. Установлено, що в дорослих (6-місяців) і старих (18-місячних) щурів уміст дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів у нормі зростає в ряді плазма > еритроцити > печінка. При тривалому фізичному навантаженні вміст дієнових кон’югатів у дорослих щурів зростає в ряді плазма > печінка > еритроцити, а в старих – у ряді печінка > еритроцити > плазма. Intencity of lipid peroxidation in an organism depends on its physiological condition, tissues types, age and ecogenic factors that regulate these processes. Great importance in processes of lipid peroxidation is given to polyunsaturated fatty acids especially from the family Omega-3. In an experimental research on white rats aged 6 and 18 months it was established age and tissue peculiarities of keeping of diene conjugates in their plasma, red blood cells and liver in normal condition, after long-periof physical loads by swimming with 10% loads from body mass within 14 days and intragastric introduction of linseed oil in dose of 0,5 ml/kg of body mass during 14 days. It was found out that among mature (6 months) and old (18 months) rats keeping of diene conjugates in norm grow in a row: plasma > red bood cells > liver. In case of long-term physical loads keeping of diene conjugates among mature rats grows in a row: plasma > liver > red bood cells, and among old one: liver > red bood cells > plasma.
Influence of Linseed Oil on Keeping Products of Lipid Peroxidation in Tissue of Rats of Different Age Under Conditions of Adaptation to Long Physical Loads by Swimming
Keywords: щурі; перекисне окиснення ліпідів; вік; лляна олія; плавання; rats; lipid peroxidation; age; linseed oil; swimming