Формування локальної екологічної мережі Голобської територіальної громади - Володькіна, Іванна Юріївна (My University, 2025)
В кваліфікаційній роботі проведено аналіз сучасних підходів до формування екологічної мережі в Україні. Екологічна мережа – це єдина територіальна система, яка утворюється з метою поліпшення умов для формування та відновлення довкілля, а особливо збереження ландшафтів та біорізноманіття, оселищ та місць поширення цінних видів тваринного і рослинного світу через поєднання територій природно-заповідного фонду. В Україні домінує басейновий принцип формування екомереж, який використано для проєктування локальної екомережі території громади, оскільки природне поширення рослин і міграція дрібних тварин здійснюється переважно по гідрологічній сітці території, яка є неперервною і збережена кращим чином в природному стані. Важливими складовими екомереж стали землі водного фонду – водоохоронні зони, прибережні захисні смуги, берегові смуги, смуги відведення, зони санітарної охорони. Важлива роль відводиться об’єктам природно заповідного фонду як осередків збереження ландшафтного та біологічного різноманіття. У роботі розроблено проєкт Локальної екологічної мережі Голобської територіальної громади. Для розробки проєкту локальної екомережі використано дані дистанційного зондування Землі, які були опрацьовані із застосуванням геонформаційних систем SAGA GIS та QGIS. Побудовано цифрові моделі рельєфу та моделі елементарних водозбірних басейнів, що в дозволило виділити структурно-функціональні елементи локальної екологічної мережі.
Keywords: екологічна мережа; структурно-функціональні елементи; ключова територія; екологічні ядра