Актуальні проблеми студентського волейболу в Україні - Радченко, Олександр Вікторович; Дмитрук, Віталій Степанович; Ковальчук, Володимир Ярославович (Харківська державна академія фізичної культури, 2020)
В останні роки в Україні студентський волейбол занепадає. Прослідковується ця тенденція за виступом студентських команд на Всесвітніх Універсіадах. Всесвітня Універсіада - 2019, українські збірні виступили вкрай невдало. Серед 20 чоловічих команд наша збірна посіла 13 місце, а серед 16 жіночих колективів – тільки 14. А ще зовсім нещодавно були часи, коли українські волейболісти-студенти на Всесвітніх Універсіадах боролися виключно за медалі. Так, в 2011 році на Універсіаді в Китаї чоловіча збірна України стала срібним призером, а жіноча посіла 6 місце. У 2013 році на Універсіаді в Казані чоловіча збірна України в матчі за третє місце програла збірній Японії. На Універсіаді 2015 року у Південній Кореї обидві наші збірні стали срібними призерами, а на Універсіаді 2017 року, яка проходила на Тайвані, жіноча збірна України завоювала бронзові нагороди, а чоловіки в матчі за 3 місце знову поступилися збірній Японії. Повертаючись до турніру Всесвітньої Універсіади 2019 слід зауважити, що і чоловіча, і жіноча збірна України були непогано укомплектовані гравцями, які виступають у вітчизняній Суперлізі, причому деякі з них мають навіть досвід виступу за національну збірну країни. Мета дослідження: полягала у визначенні чинників які впливають на розвиток студентського волейболу в Україні. Методи дослідження: аналіз наукової, методичної літератури та періодичних видань, анкетування тренерів, методи математичної статистики. Організація дослідження: дослідження проводилось у вищих навчальних закладах України: Луцька, Тернополя, Рівного, Хмельницького, Житомира та Києва. У дослідженні взяли участь 20 тренері закладів вищої освіти України III-IV рівня акредитації. Висновки. Таким чином анкетування показало, що велика кількість чинників впливає на розвиток студентського волейболу в Україні, а саме: 50% – тренерів вважає, що студентський волейбол не отримує значної підтримку від адміністрації ЗВО (закладів вищої освіти) та ФВУ (федерації волейболу України); рівень абітурієнтів спортсменів, які готують ДЮСШ недостатній – 75%; відсутня достатня мотивація у студентів спортсменів до тренувального процесу – 40%; відсутні змагання для збірних команд ЗВО на місцевому рівні – 40%; ФВУ проводить змагання для «галочки», без урахування думки тренерів – 50%. Яку якісну фінансову підтримку волейбольної команди з боку керівництва ЗВО оцінило 60% тренерів. 90% опитаних тренерів вважають незадовільною роботу ФВУ в популяризації студентського волейболу, у відсутності підтримки з боку Української федерації, змагання проводяться виключно за кошти ЗВО.
Keywords: анкета; волейбол; студентські команди; спортсмени; тренер; 796.325:796.011.1