Юзеф Пілсудський: суспільно-політична діяльність - Склезь, Вікторія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Біографістика займає чинне місце в сучасних історичних студіях. У нових навчальних модельних програмах для учнів закладів загальної середньої освіти цим питанням також приділено достатню увагу. Магістерська робота присвячена дослідженню життя і суспільнополітичній діяльності видатного польського державного діяча, військового лідера Юзефа Пілсудського. Звернено увагу, що ця історична особа і донині викликає неоднозначні судження як у фаховому історичному середовищі, так і серед широкого загалу. Він був однією з ключових постатей у відновленні Польської держави після завершення Великої війни, а також впливовим учасником подій, пов’язаних із становленням української державності в період Української революції 1917–1921 років та міжвоєнного часу. Зазначено, що на формування світогляду політика вплинуло кілька факторів. Насамперед родина, освіта, його громадська діяльність у молоді роки. Переконання Юзефа Пілсудського поєднували соціалістичні ідеї, досить популярні на початку ХХ століття, які передбачали творення соціально справедливого суспільства, та націоналізм, який був актуальним для польської суспільно-політичної думки. У роботі виокремлено основні періоди діяльності Юзефа Пілсудського. Зокрема, його участь у боротьбі за незалежність Польщі, становленні Другої Речі Посполитої, як держави, внеску в реалізацію політики «санації». Розглянуто його авторитарний підхід до управління державою після Травневого перевороту 1926 року, який, хоча й був спрямований на стабілізацію політичної ситуації, часто супроводжувався обмеженням демократичних свобод. Окремою дослідницькою проблемою є формування рекомендацій щодо використання матеріалу магістерської роботи на уроках історії в 10 класах закладах загальної середньої освіти та позакласній діяльності. За результатами роботи зроблено наступні висновки. Дослідження життя і діяльності Юзефа Підсудського займає чинне місце в історичних студіях і загалом носить апологетичний характер. Юзеф Пілсудський відіграв визначальну роль у творенні Польської держави та її подальшому становленні. Сформовано методичні рекомендації щодо вивчення життя і діяльності політика у шкільному курсі історії.
Keywords: біографістика; Юзеф Пілсудський; Польська держава; шкільний курс історії; суспільно-політична діяльність; санація