Інтерпретація традиційної української вишивки в сучасному професійному панно - Каленюк, Ольга Миколаївна (Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, 2018)
У статті проведено аналіз трансформації декору панно в Україні ХХ - поч. ХХІ ст. Проаналізовано традиційні і сучасні прийоми формотворення сучасного панно. Виокремлено здобутки професійних українських та зарубіжних художників, викладачів і студентів мистецьких закладів України, творчість яких пов’язана з використанням вишивки в текстильних роботах. Визначено основні тенденції структури сучасного панно. Окреслено техніки традиційної української вишивки, які мають широкі перспективи для використання в художніх творах.
Keywords: Декоративно-прикладне мистецтво; вишивка; синтез; панно; вишивальні техніки