Нормативно-правова регламентація здорового способу життя в жіночих середніх навчальних закладах Російської імперії (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Соколова, Наталія; Sokolova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
В умовах реформування національної системи освіти та становлення системи фізичного виховання в Україні все більше фахівців звертають увагу на історичний досвід, насамперед на нормативно-правові акти Російської імперії ХІХ ст. Їх аналіз дає змогу з’ясувати особливості формування здорового способу життя учениць середніх навчальних закладів царської Росії. Установлено, що в цей період у країні формується низка жіночих гімназій, де мали змогу отримати середню освіту представниці всіх верств населення, але за гроші. Дівчата вивчали не лише дисципліни гуманітарного й природничого циклів, а й гігієну, гімнастику, танці, які давали змогу покращити стан здоров’я гімназисток. Але відсутність навчальних програм із фізичного виховання й необхідних фахівців не сприяє популяризації цієї дисципліни серед учениць. Under conditions of reformation of the national educational system and establishement of the system of physical education in Ukraine more and more specialists pay attention to historical experience and also legal regulations of the Russian empire of the 19th century. The analysis of these resources gives opportunity to define peculiarities of healthy lifestyle of students of secondary educational establishments of the royal Russia. We have defined that in this period it was formed the system of woman’s gymnasium were representatives of all social classes could be educated for money. Girls studed the humanities and natural sciences, hygiene, gymnastics, dances that help to improve health of gymnasium students. However, absence of educational programs on physical culture and specialists didn’t favour the popularization of this discipline among students.
Normative Legal Regulation of Healthy Lifestyle in Woman’s Secondary Educational Establishment of the Russian Empire (the 2nd Part of the 19th Century – the Beginning of the 20th Century)
Keywords: здоровий спосіб життя; фізичне виховання; гімнастика; навчальні програми; урок; healthy lifestyle; physical education; gymnastics; educational programs; lesson