Порівняльна граматика слов'янських мов - Павленко, Лариса Петрівна; Pavlenko, Larysa P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Освітньо-професійною програмою підготовки магістра філології, викладача української мови і літератури та зарубіжної літератури курс порівняльної граматики слов’янських мов передбачено як навчальну й наукову дисципліну, яка подає ґрунтовний порівняльний аналіз мов слов’янського світу. Структурно цей курс органічно поєднує кілька тематичних блоків: з’ясування генетичної спільності слов’янських мов, визначення найдавніших, праслов’янських коренів слов’янських мов, докладна характеристика фонетичної, лексико-фразеологічної і граматичної будови слов’янських мов. Вивчаючи графічну, звукову, лексико-фразеологічну систему та граматичну структуру слов’янських мов, студенти пізнають основні мовні закони, що визначали розвиток праслов’янської мови, а згодом і окремих слов’янських мов, пізнають спільні й відмінні риси їх будови. У такий спосіб готується надійний ґрунт для усвідомлення місця української мови у слов’янському й загальноєвропейському контексті.
Keywords: історія української мови; історична фонетика; історична граматика; періодизація історії української мови; праслов'янська мова; система словозміни; фонетична система